Samen met Heikki Färkkilä, Vice President of Chemical Recycling bij Neste, wordt er dieper in de wereld van chemische recycling gedoken om te begrijpen welke opwindende doorbraken er in het verschiet liggen binnen deze snel veranderende industrie.
Hoe gaan we over twintig jaar plastic recyclen? Volgens Heikki Färkkilä, Vice President Chemical Recycling bij Neste: "De grote doorbraak en de visie van de industrie zou moeten zijn om de mogelijkheid te creëren om het hele systeem te laten draaien op basis van gerecyclede en hernieuwbare grondstoffen, zonder nieuwe fossiele input".
Färkkilä is in het bijzonder gefocust op de rol van recycling in dit plaatje. Hij ziet een toekomst voor zich waarin gemeenschappen over de hele wereld hun eigen afval lokaal verwerken en plastic dat anders weggegooid of verbrand zou worden, omzetten in nieuwe materialen, die vervolgens internationaal kunnen worden verhandeld.
Afval zou in dit scenario een waardevol goed worden, maar in plaats van alleen op lokale schaal te denken, ziet Färkkilä het liefst dat we op internationale schaal naar circulariteit in kunststoffen toewerken. “We moeten onze benadering van kunststoffen heroverwegen, van productontwerp tot het inzamelen van materialen voor hergebruik en recycling. En chemische recycling zal een veel grotere rol moeten spelen dan nu het geval is.”
Färkkilä voorspelt dat er de komende decennia drie grotere doorbraken zullen plaatsvinden om deze toekomst mogelijk te maken: een wereldwijde circulaire infrastructuur, risicovrij investeren in chemische recycling en meerdere wijzigingen in regelgeving. Voor een verdere toelichting op deze 3 punten, verwijzen wij u graag door.